Rybaření – Seriál Jak se uchovají červíci – mražením
Dneska se vám pokusím formou foto – seriálu přiblížit práci s živými nástrahami, tentokrát červíky, a pokud je hluboko zmrazíme, jsou logicky mrtví. Předem podotýkám, že dnes to směřuji k uchování dlouhodobějším, zvláště jestli máte doma vlastní mrazáček, nebo jestli vám to vaše drahé polovičky dovolí skladovat spolu s ostatními potravinami. Největší výhodou je, že pokud budete správně postupovat, a kdykoliv vyndáte červíky z mrazáku a rozmrazíte je, jsou od živých k nerozeznání, jen se nehýbou. Takže je můžete kdykoliv použít při plavačce na háček, do koulí, slepit je s kamínky, při feederování do krmítek a nebo vůbec do základních koulí třeba s hlínou, a oni se vám nezavrtají do bahna, a navíc tím přinutíte ryby, aby se „rochnili“ ve vašem krmení a jako slepičky vyzobávali červíky, takže jako zarážka jsou vynikající. Dokonce tyto červíky používají i kapraři při kobercovém vnadění „pártiklem“, a zalévají je různými dipy, boostry, nebo tekutými posilovači, aby vytvořili pachovou stopu. Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že tento způsob je nejlepší. Hodně se používá červy spařit vařící vodou, nebo je nechat udusit v zataženém pytlíku, nebo je utopit ve vodě, ale všechny tyto způsoby nedocílí, aby červík vypadal jako živý, a hlavně zůstal na dně a naplaval. Většinou se natáhnou a nevypadají hezky.
Červíci „ve velkém“ se dají koupit v každém dobrém obchodě s rybařinou. Většinou vám je prodávající zatáhne do pytlíku, z kterého vymačká vzduch a upozorní vás, že jim musíte dát co nejdříve „dýchnout„, aby se vám neudusili (zhruba do dvou hodin). Málo kdo ví, že si sice kupujete deci, půl litr, litr, nebo dva litry červů, ale ve skutečnosti se s nimi obchoduje velkoobchodně v kilech, tedy na váhu a převodová jednotka je 1l rovná se 650g červíků.
Pokud je má obchodník na krámě delší dobu, červíci už nepřijímají potravu, protože jsou „staří“ a snaží se co nejdříve zakuklit. Čerství červíci jsou v pohodě a tak když je zasypete krupicí, nějakým hrubějším šrotem, v nejhorším případě krmením, ještě se „nacpou“, tedy říkáme vyčistí a „vykakají“, tedy vyloučí ze sebe ČPAVEK. To je bohužel velmi častá chyba rybářů, že „nacpou“ nevyčištěné červíky do krmení hned na začátku a ti se jim do kyblíku s krmením „vykakají“, tedy vyloučí ošklivý čpavek, a potom se diví, že jim ryby moc neberou.
Jakmile zalijete červíky vodou, máte málo času, protože začnou okamžitě vylézat a rozutekli by se na všechny strany. Vypereme je, a pereme je tak dlouho, dokut není voda čistá, většinou dva až tři krát.
Z praxe můžu poradit, že většinou mrazím a ukládám pouze bílé červíky, lépe se s nimi pracuje, na barevné chytám, nebo je přidávám do krmítka či koulí.
Podle té „kalné“ vody přesně vidíte, jak červíci pustili čpavek a kdy jsou opravdu čistí.
Podle potřeby si můžete zamrazit různé množství, zase z praxe můžu potvrdit, že nemá cenu dělat zbytečně silnou vrstvu, lépe se ukládají do mrazáku. Půl litříku vám stačí na jednu normální vycházku, litřík na víkendovou vycházku a dva litříky při třídenním kapraření. Doporučuji si na pytlíky napsat dva údaje, datum a množství a nemá cenu je mít v mrazáku déle, jak čtvrt roku. Jen je nesmíte zapomenout před hozením do vody rozmrazit, jinak vám vyplavou na hladinu….
Držím palce
JO