Trochu nás trápilo, jak to vlastně bude s pořádáním rybářských závodů po 25. květnu a zobrazováním výsledků a fotografií na internetu, a tak jsem odeslal dotaz na Úřad pro ochranu osobních údajů, a k našemu překvapení přišla tato odpověď, která mě opravdu mile překvapila. A taky bych se rád o tuto informaci podělil s ostatními, kteří obdobné akce pořádají. 🙂

Jetty

 

ÚŘAD PRO OCHRANU OSOBNÍCH ÚDAJŮ
Pplk. Sochora 27, 170 00 Praha 7
tel.: 234 665 111, fax: 234 665 444
posta@uoou.cz, www.uoou.cz

Praha 7. června 2018

Odpověď na dotaz: 

Úřad pro ochranu osobních údajů obdržel dne 9. května 2018 Váš dotaz ohledně pořádání rybářských závodů a uveřejňování výsledků na internetové stránky. V této věci Vám sděluji:

U veřejně pořádané soutěže se mohou uveřejňovat jména a příjmení závodníků, jejich umístění a například tým, za který soutěží, bez souhlasu závodníka se zpracováním osobních údajů, a to jak v případě zletilých účastníků tak i nezletilých. Ohledně uveřejnění historie závodů se bez souhlasu závodníků mohou uvádět zmíněné údaje. V tomto rozsahu jde o oprávněný zájem svazu či jiného pořadatele veřejně pořádané soutěže. Občanský zákoník upravuje pořízení a následné použití jednotlivých fotografií nebo časově omezeného obrazového nebo zvukového záznamu projevu fyzické osoby (skupiny osob) – např. jednání, schůze, kulturní, společenské, sportovní akce, pokud z příležitostně pořízených fotografií nebo záznamů nejsou při jejich použití vytvářeny evidence o fyzických osobách ani nejsou k zobrazeným či zaznamenaným osobám kromě běžné identifikace jménem a příjmením systematicky přiřazovány další osobní údaje, jinak řečeno, pokud nedochází k jejich zpracování ve smyslu čl. 4 odst. 2 GDPR. Pokud k fotografiím nebudou přiřazovány další osobní údaje, nejedná se o zpracování ve smyslu čl. 4 odst. 2 GDPR a fotografie můžete zveřejnit i bez souhlasu návštěvníků či účastníků akce se zpracováním osobních údajů, avšak v souladu s ustanovením § 84 a § 85 občanského zákoníku, se svolením k šíření podoby člověka, jestliže se nejedná o zpravodajskou licenci podle § 89 občanského zákoníku.

S pozdravem vedoucí oddělení konzultací.

 

sdílení obsahu

Odpověď

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na