Seriál JAK SE chytá s anglánama Plavaná

PLAVANÁ – Jak se chytá na anglána. 

V dnešním pokračování plavané se zaměříme hlavně na splávky. Já je rozděluji na pevné a průběžné, a o těch průběžných to dneska bude. Na trhu jich je neskutečné množství od různých výrobců, v různých délkách, gramážích, barevné škále, velikosti, od tenkých až po baňaté. S tenkými anténkami až po několika barevné silné pruhované antény, a prakticky každá větší firma, která se zabývá výrobou nebo prodejem plavačkových prutů, navijáků, obalů, krmení a ostatní bižuterie, je má v nabídce. Časem si každý vybere a oblíbí svoji značku a pokud se plavanou budete zabývat déle, sami poznáte, proč jeden splávek stojí třicet korun a „skoro“ ten téměř shodný dvě stovky. Asi jako orientační bod bych se držel osvědčených nejznámějších firem. Jako jsou Colmic, Sensas, Milo, Middy, Tubertini, Trabucco, Maver, Mikado, a spoustu a spoustu jiných.

Průběžným splávkům se říká odborně wagler, (v plavačkové terminologii anglán, angličák nebo angličan)

a rozdílů mezi pevnými a průběžnými splávky je několik. Pokud chytáme pevnými splávky a chceme nahodit daleko, musíme použít větší gramáž, například dvanáct gramů, což znamená těch dvanáct gramů vybrokovat(nebo použít torpilku a broky), a že ryba při záběru musí zvednou oněch dvanáct gramů. Při chytání s průběžným dvanácti gramovým splávkem je angličan předvážen, a ryba zvedá maximálně jeden mikrobrok. Při chytání ve větších hloubkách s pevným splávkem můžeme chytat jen tak hluboko, jakou máme délku prutu, jinak bychom velmi špatně nahazovali, (splávek neprojde očkama), zatímco s průběžným angličákem použijeme stop uzlík a na hloubce a délce prutu nezáleží. Taktéž při chytání ve velkých vlnách jsou pevné splávky téměř nepoužitelné.

Zatímco anglán s dlouhou anténou je perfektně vidět,

a pokud máme předváženého angličana na propad, sundáme podložky, a jakou gramáž sundáme, tolik v brocích dole dovážíme. Z průběžného splávku můžeme kdykoliv udělat pevný, naopak to nejde. A poslední velká výhoda angličanů je, že můžeme kdykoliv během chytání vyměnit anténku za jinou barvu, když nám například sluníčko osvítí hladinu a žlutá je najednou velmi špatně vidět, aniž bychom museli nějak dovažovat či upravovat vyvážení splávku.

S waglerama se dá chytat i na řekách ve větších proudech, kde jinak chytáme pevný splávek, ale používáme k tomuto účelu takzvané „téčko„, což je prakticky karabinka,teflonový střed(nebo plast, kov, či jiný materiál) a kousek drátku s dvěma bužírkama(nebo silikonama) ve tvaru písmeme „t“,(v katalogu je přesně uveden název – pomůcka/adapter pro upevnění průběžných waglerů na vlasec pevnou montáží). Jednoduše řečeno z průběžného splávku uděláme pevný, a toto používáme hlavně při chytání na takzvaný propad. Znamená to, že prochytáváme celý vodní sloupec a dole u návazce s háčkem může být mikroobratlík, nebo mikrobrok.

Opačný příklad je, když začne foukat velmi silný vítr,

hlavně proti nám nebo od nás a odtahuje nám splávek ze zakrmeného místa. V tomto případě sundáme s anglána podložky a použijeme stejnou gramáž v brocích, které umístíme dolů nad návazec s háčkem a tím jakoby splávek „ukotvíme“. Téček je na trhu taky velká spousta, ale principově jsou pouze téčka pevná a průběžná. Kdybychom připevnili splávek přímo na vlasec, neklouzalo by to a nepracovalo, jak má.

Na spodních fotkách je zasebou přesně postup, jak se postupuje při montáži s anglánem na propad.

Jako první na vlasec navlékneme dvě bužírky, potom na jedné straně zasuneme do bužírky téčko, omotáme vlasec kolem teflonového středu a zasuneme druhou stranu téčka do bužírky. Do karabinky zacvakneme průběžný splávek (použil jsem multicolor) a pokračujeme s vyvážením splávku. Máme tři možnosti, buď přidáme (nebo ubereme) podložky na splávku, nebo dovážíme splávek několika broky (vždy pod téčko, jinak by se nám to při náhozu mohlo motat) a nebo dáme broky dolů k návazci (to v případě, že fouká vítr, nebo potřebujeme rychleji prolétnout vodní sloupec, aby nám oukleje a ostatní povrchové rybky nedělali záběr, ale abychom se dostali na spodovou rybu, jako jsou cejni, kapříci, karásci a podobně). Pokud potřebujeme posunout téčko nahoru nebo dolů, vždy sundáme obě bužírky, posuneme a opět omotáme kolem téčka. Nikdy neposouváme téčko po vlasci, mohli bychom přetrhnout nebo poškodit kmenový vlasec.

Lov s angličanama je jedna z nejkrásnějších rybolovných disciplín,

ale pro začátečníky ne zrovna nejlehčí. Je nutné zvládnout hlavně techniku nahazování (před dopadem přibrzdit nához, aby se natáhnul vlasec a jako první dopadl háček s červíkem), dodržet přesnost krmení (hlavně chytat tam, kde bezpečně nakrmím ať rukou, prakem nebo katapultem), přehazovat zakrmené místo, švihem utopit vlasec a splávek přitáhnout na místo krmení, dále si označit vlasec, abychom chytali stále ve stejném místě.

Snažíme se používat plavačkové potápivé vlasce.

Nebo alespoň několikrát vlasec odmastíme (k tomuto účelu se prodává specielní sprey, ale v podstatě stačí trošku jaru. Jen pozor, ať se nedostane do kontaktu s krmením!. Pokud budeme chytat ve větších dálkách a použijeme těžší anglány, určitě bych pod osmnáctku vlasec nešel. Protože při švihnutí s dvacetigramovým splávkem šestnáctku ustřelíte jako nic. Jestliže s anglánama teprve začínáte, doporučuji nechytat nijak daleko, protože lépe zvládnete krmit a nahazovat do stejného místa.


Seriál JAK SE… orientovat ve splávcích

Seriál JAK SE… orientovat ve splávcích
Seriál JAK SE… orientovat ve splávcích

 


 

One thought on “Seriál JAK SE chytá s anglánama Plavaná

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..