Živé nástrahy – červíci

Živé nástrahy jako takové zná snad každý rybář,

a za svůj rybářský život si vyzkoušel chytat na červíky, žížaly, rousnice, kukly, pijavice, patentky, luční koníky, nebo hnojky. Obzvláště pro plavačkové nebo feederové závodníky je červ naprosto nezbytný a 80% ulovených ryb při závodech je právě na červy. Ale znám i rybáře, který za celý život chytá pouze klasiku, tedy například těsto, kukuřici, hrách, brambory, kolínka, housky, rohlíky, chleba, různé foukačky, pelety a v životě by červíka nenastražil.

Obecně je červem nazýváno něco, co má drobné protáhlé tělo bez kostí a končetin.

Hodně lidí si plete moučné a masové červy – moučný je larva potemníka moučného(to je takový ten černý brouček a jeho larva je protáhlá tmavě žlutá až do hněda) a masový je larva mouchy masařky( v přírodě je červík mnohem menší a bílý).

Někteří říkají červ i žížalám, ale to je o něčem jiném a jindy.

Červ, o kterém je řeč, tedy masový červ, v rybářském slengu nazýván „kosťák“nebo „bílák“ , je vlastně jedno z vývojových stádií mouchy masařky. V přírodě moucha masařka najde nějaké zapáchající maso, například nějaké uhynulé zvíře, mršinu a podobně, naklade na něj svoje vajíčka, z nichž se vylíhnou malé larvy, která se živí tím masem, až vyrostou do určité velikosti a potom se zakuklí. Z kukel za určitou dobu vyletí mouchy. A tak pořád dokola. A tím si moucha zachová svůj rod.

Červíci se dají koupit v každém lepším rybářském obchodě, kde je mají zpravidla v decových krabičkách v pilinách, nebo nějakém šrotu, a pokud je to specializovaná prodejna s dobře fungující lednicí, koupíte i větší množství, například půl litr nebo litr. Ta dobře fungující lednice je podmínkou, protože aby jste uchovali červíky v „kondici“, musíte je podchladit, nejlépe jim dělá teplota kolem 4°C.  Každý další stupeň nahoru „nastartuje“ pokračování“ vývojového stadia a z červíka se za určitou dobu stane kukla.

Červ jako takový je pro ryby naprosto přirozený, a protože se ve vodním světě pořád něco děje, něco se líhne, kuklí, snaží se dostat k hladině a vylétnout a podobně, tak to ryby znají a v pohodě přijímají. Pokud chceme chytat například na kolínka, brambory, hrášek, kukuřici a podobně, musíme s tím vnadit a ryby na to naučit.  Červíky ryby znají, ale klidně s nimi můžeme taky vnadit.

Pokud chcete chytat na červíky, musíte si na ně pořídit tenké a velmi ostré háčky. Důležité je, aby vám při napichování červík „nevytekl, tedy aby jste ho napíchli jen lehonce pod kůžičkou. A je jedno, jestli hlavičkou nebo prdelkou napřed. Právě správnost napíchnutí, počet červíků, kteří se na háčku mrskají, ovlivní i jinak netečné ryby k záběru. Chytání na červy si oblíbili dokonce i kapraři, ale napichují je trošku jinak. Samozřejmě používají mnohem silnější a kované háčky( aby vydržel i třiceti kilovou rybu), na které by červíka neměli šanci napíchnout, a tak na klasicky navázaný háček s podvazem místo boilie nebo peletky připevní specielní kroužek. Je to vlastně tenoučký drátek se zavíráním, na který si napíchnou třeba třicet červíků a připnou ho ho do smyčky.

Dají se koupit i barvení červíci, například červení, žlutí, oranžoví, zelení, modří…a právě různá kombinace barev ryby parádně vydráždí. A jak se červíci barví? Firma, zabývající se chovem červů ve velkém, obarví maso specialním potravinářským barvivem. Masařky nakladou svoje vajíčka na maso, z vajíček se vylíhnou červíci, kteří se nakrmí, potom si najdou místečko, kde by se chtěli zakuklit a právě v tomto momentu jsou uloženy do lednice, čímž se zastaví vývojové stádium. Z lednic jsou uloženi do pytlíků a prodáni do rybářských potřeb.

Do České republiky se červíci dovážejí z Polska, Ukrajiny nebo Itálie. Chov ve velkém není žádná sranda, jednak musíte mít určitý druh mouchy masařky (anglická), jednak ti červíci něco spořádají, musíte mít zajištěn odbyt, dostatek chladících boxů. A hlavně ten SMRAD! To, co červi vylučují, je čpavek. A to je špatně dostat do krmení.  Závodníci používají ještě jeden druh červíka, zvaný pinka. Ten je zase od francouzské masařky, je mnohem menší a vydrží v lednici mnohem déle. Pinkies, jak se správně jmenují, znají především závodníci plavané a feederu. Jak se červíci ošetří a dají zamrazit najdete v jiném článku.

Když se vám z nějakého důvodu červíci zakuklili, nezoufejte, i to je vynikající nástraha, a můžete je přidat i do krmení. Hlavně záleží, v jakém je stadiu. Pokud je to ještě světle oranžová kukla, nebo už trošku ztmavla a po vhození do skleničky s vodou se potopí, je to paráda. Ovšem poslední stadium, kdy kukla vyplave k hladině (většinou už hodně tmavá až černá), to nepoužívejte, leda rozmačkat do krmení. Po vhození do vody by vám odtáhly ryby z krmeného místa.

 

 

Jestli máte vyhráno a vaše drahé polovičky vám dovolili skladovat červíky v lednici, dejte pozor na vodu, zvláště pokud je máte v něčem otevřeném. Stačí jediná kapka a jsou všude…..

JO

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..