Seriál JAK SE – váže marmyška

Seriál JAK SE – váže marmyška.

Ještě než si ukážeme několik možností navázání, něco si o této nástraze řekneme. Přišla k nám z Ruska a patří neprávem do přívlačových nástrah, jen proto, že ji tak někdo neznalý zaškatulkoval. Znázorňuje (imituje) vývojové stadium líhnoucího se něčeho, například mouchy, různé broučky, hmyz, nymfy, pupy, larvy, červy, ale i pulce nebo malý potěr rybiček a při trošce šikovnosti s ní lze lovit všechny ryby, které jsou v jejím dosahu od ježdíků, hrouzků, plotiček, cejnů, línků, karásků, kapříků až po dravé ryby jako jsou okouni, candáti, ale i třeba štiky, protože to je pro ryby naprosto přirozená nástraha. Lze s nimi prochytávat prakticky celý vodní sloupec, ale největší účinnost mají právě při kopírování dna, nebo znázornění, jak se nějaký živočich právě vylíhnul a snaží se doplavat k hladině. Pokud se nám toto povede, máme na tisíc procent vyhráno.  V Rusku se s nimi loví i na velikých řekách, kde se používají marmyšky s těžšími gramážemi a připichují se k nim například kousky rybiček, u nás tento způsob není moc znám. V naší republice si lov marmyškami oblíbili přívlačoví závodníci a zaškatulkovali ho do UL (ultra lehké přívlače), kde loví s proutky do pěti gamů, na opravdu mikro malé a wolframové marmyšky a připichují k nim například patentku, kukličku nebo malou pinku, což je pro ryby naprosto přirozená nástraha a proto mají vynikající úspěchy.

Když bych měl marmyšku popsat co nejjednodušeji vlastními slovy, klidně bych mohl říci, že je to rozmáčknutý brok ve tvaru kuličky, placky nebo oválku na malém háčku s připíchnutou patentkou, kouskem žížalky nebo kukličky. A co je na tom přívlačová nástraha? Vždyť já tímto způsobem můžu chytat například bičem, matchovkou, boloňkou, nebo pikříkem a co z toho je přívlač? Z praxe můžu stoprocentně potvrdit, že padesát procent ulovených ryb jsou takové, které jsou zrovna na dně v okolí marmyšky a asi nejčastější můj úlovek je plotička, teprve potom okoun a tlouštík.

Marmyšky se vyrábějí z olova, nebo z mnohem těžšího wolframu (v dnešní době se mu říká tungsten) v různých velikostech, gramážích, tvarech a barvách. Nejčastěji jsou v barvě olova a z druhé strany potaženy napodobeninami mědi, zlata, stříbra, bronzu a patiny. Mnohdy bývají i obarveny na nějakou reflexivní barvu, například fluožlutou, nebo jsou nabarveny napodobeninami různých vodních živočichů.

 

 

Video sekvence (stačí kliknout na stanovený čas a začne se přehrávat od dané sekvence)

00:00  ÚVOD

01:00  ZAČÁTEK – Co je to marmyška?

01:55  Na co chytáme marmyšku?

03:26  Z čeho je marmyška vyrobena

05:19  Jak se chytá na marmyšku

08:26  1 Vázání marmyšky 

11:15 1 Vázání marmyšky zpomalené záběry

13:31 2 Vázání marmyšky rychlý způsob

14:53 2 Vázání marmyšky zpomalené záběry

17:11  Závěr marmyška není přívlač

18:43  Walda Gang

 

Pokud se rozhodnete tímto způsobem si trošku rozšířit váš obzor a přijdete marmyškám na chuť, určitě se vyplatí mít s sebou několik kousků navázaných ve forpasovníku, nebo alespoň na nějakém molitanu, aby jste nemuseli navazovat, ale mohli měnit nástrahu pouhým protažením smyčka/smyčka, což vám hlavně v zimě ušetří čas i zmrzlé ruce. A ještě dobrá rada na závěr: mnoho marmyšek je po chemickém ošetření, například galvanizací, nebo nanesením mědi, bronzu či patiny  a tím se zalepí dírka, kde se navazuje vlasec. Proto doporučuji mít s sebou ve výbavě i malý vrtáček nebo jehlu, kde stačí propíchnout či provrtat dirku, či vrtáčkem strhnout „grot“, a tím si ušetřit zklamání při ztráty ryby právě v místě, kde se nejčastěji vlasec díky ostré hraně přebrousí.

   Přeji mnoho úspěchů!

 

5 thoughts on “Seriál JAK SE – váže marmyška

  1. Velmi zajímavé téma, já letos s přívlačí začínám. Jen bych si dovolil otázečku: jakým prutem tu marmyšku mám chytat?

    1. Odpovím vám otázkou. Jaký máte prut na vláčení? Marmyška se dá odchytat spoustou prutů od klasických plavačkových bičů, matchovek, boloňěk, přes jemné feedery nebo pikry až po marmyškové speciály. Důležité je, kde chcete chytat (malé vody, potůčky, říčky, velké řeky, jezera, přehrady), jakým způsobem (vertikal nebo horizontal nebo-li ze břehu či loďky) a jaké marmyšky, tedy na jaké ryby cílíte. V nějakém příštím videu vám ukážeme lov na různých vodách s různými pruty a různými marmyškami.

  2. Jirrko a Honzo,
    jedním slovem paráda. Bylo by možno pozvat k podobnému článku o marmyškách i Sergeje M.? Třeba i on by poodhalil pár fíglů ze svých dovedností.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..