Seriál JAK SE – správně namotává vlasec na cívku

Jak se správně namotává vlasec na cívku

Řeknete si, kravina, takou banalitou se ani nebudete zabývat. Prostě přijdete do rybářského obchodu, koupíte si nový naviják, případně si přinesete svoje prázdné cívky, a je to. Obsluha v prodejně vám na navíječce natočí vlasec, který jste si vybrali, a jdete spokojeně domů. Ale ona vám ta banalita dokáže pěkně znepříjemnit rybolov.

No schválně, komu z vás se stalo, že se vám už při první vycházce kroutil vlasec,

padal vám z cívky, případně vám vylétla celá paruka? Nebo při navíjení se naplnila cívka a vlasec vám pod ní zapadl. Nebo se při nahazování vytvořila smyčka, která se zasekla, případně omotala kolem špičky a ustřelil jste celou montáž. Nadávali jste, podezřívali, že vám odešla rolnička na navijáku, případně vylétla keramika na koncovém očku. V nejhorším jste prokleli až do sedmého kolena prodávajícího, co že vám to vlastně prodal „za srágoru“, ale většinou je všechno jinak. Samozřejmě, může se stát, že vám opravdu odešlo ložisko v rolničce, může se stát, že jste někde klepli koncovým očkem a odnesla to keramika, ale to je asi jedno promile případů.

Přitom stačí maličkost – voda. Ano, opravdu voda. A je to jednoduché.

Každý naviják má nějaké křížové navíjení (nechytejte mě za slovo, já vím, že opravdové křížové navíjení měli pouze navijáky TAP), a tak pokud si necháte navinout vlasec z navíječky, je to sice velká paráda, a pro mnohé ulehčení, ale navíječka je stroj a ten uloží pěkně vlasec na cívku těsně vedle sebe a vy z toho máte radost, jak je to pěkné.  Ale až do doby, než nandáte cívku na naviják, párkrát si nahodíte a naviják díky křížovému navíjené si vlasec uloží podle sebe. A je zle. Najednou se vlasec začne kroutit, padá vám z cívky, nebo se dostane přímo pod cívku a vy byste s tím nejraději praštili. Navíc díky navíječce a velkému tření se přenese na vlasec statický náboj, a tím se vlasec kroutí ještě víc. A jsme u toho. V jednoduchosti je síla a tak stačí hodit špulku s vlascem do kýble s troškou vody a je to. Připevněte naviják na jakýkoliv prut, protáhněte vlasec největším očkem( to úplně stačí), udělejte na konci smyčku( případně stahovací uzlík) a při navíjení držte vlasec mezi dvěma prsty (nebo kouskem hadříku, houbičky…)Při navíjení díky vodě nedochází ke tření a mokrý vlasec si parádně ukládá naviják na cívku navijáku, přesně, jak potřebuje. Jen to hlavně nedělejte doma v obýváku, ale raději na balkóně, nebo v koupelně, nebo vám vaše drahé polovičky moc poděkují.

Jednoduché a účinné – vyzkoušejte a uvidíte. Držím palce. Ale tím samozřejmě nenutím nikoho, aby to vyzkoušel. Klidně si jako předchozích čtyřicet let dojděte do rybářských potřeb a nechte si svoje cívky namotat. A potom si jako předchozích čtyřicet let nadávejte, co vám to zase prodali za „saturnu“.

3 thoughts on “Seriál JAK SE – správně namotává vlasec na cívku

  1. To je tedy věc, taková banalita. Kolik já kvůli tomu zničil a vymotal vlasců!!! Moc děkuji, škoda, že váš návod nepřešel před třiceti lety, ušetřil bych spoustu peněz!

  2. Dobrý nápad, a já vždycky nadával na prodavače, že mi vychválili vlasec až do nebe a kroutilo se to jako mrcha….

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..