Seriál JAK SE – lepí červíci

 

Jak se správně lepí červíci.

Masoví, nebo chceme-li kostní červíci, či jinak larvy masařky se vynikajícím způsobem hodí k chytání, ale už asi málokdo ví, že se s nimi dá vnadit, nebo je dokonce  pro vnadění slepit. Ryby je velmi dobře přijímají, protože jsou pro ně naprosto přirozenou potravou, vždyť pořád se ve vodě něco děje, něco se líhne, něco kuklí, něco se snaží zavrtat do bahna a něco naopak se snaží z bahna vzlétnout.

Moucha masařka naklade vajíčka na mrtvé maso, z vajíček se vylíhnou červíci, kteří se nacpou masem a snaží se někde zakuklit, aby pokračovalo vývojové stadium, a vylíhla se další masařka. V tomto momentě se červíci odeberou, podchladí, čímž se vývojové stadium zastaví a prodají se do rybářských potřeb. Tolik asi ve stručnosti. Tady hodně záleží, jak se dále prodávající a kupující k podchlazeným červíkům chová. Pokud někdo z nich nechá chvilku červíky nad více jak 4°C, opětně nastartuje vývojové stadium a za dva až tři dny (záleží na teplotě a počasí) se červík zakuklí. Dá se samozřejmě na něj chytat, někdy to je lepší nástraha, než červ, ale o tom někdy jindy.

Pro nás je důležité, že si v rybářských potřebách zakoupíme červíky (kosťáky) na chytání, ať barvené, či bílé, které si v chladící tašce (boxu) přineseme domů. Máme v úmyslu na ně chytat, ale i s nimi vnadit. Samozřejmě není problém je nacpat živé do krmítka a naházet je postupně do vody, nebo použít speciální krmítka na červy, ale pro náš účel je potřebujeme slepit. Dělá se to proto, abychom jich co nejvíce dostali na vybrané místo, a udrželi je tam, aniž by jsme přitom krmili klasickým krmením. Pro příklad: s krmením si stáhnu oukleje a další drobné ryby, ale já chci vyselektovat třeba jen kapry, tlouště, nebo parmy. Anebo nechci, aby se mi červíci zavrtali do bahna. A právě k tomu se hodí červy slepit.

Můžeme je lepit s kamínky do proudů, nebo na střílení prakem, ale dnes se naučíme lepit červy na stojáky, pomalé říčky a řeky, klasickým lepidlem do feederových krmítek. Tomu lepidlu se říká arabská guma, nebo guma arabica a je to vlastně pryskyřice z nějakého afrického druhu akácie, které se používá i v potravinářství jako lepidlo či stabilizátor. Koupíme ji v každých lepších rybářských potřebách, jen je různě balená od pytlíčků 200g až po například půlkilové dózy, v sypkém suchém stavu. Pro začátek pokud nebudete vědět, jakou značku či množství, mám vlastní dobrou zkušenost  z několika firmami,  například Colmic, Milo, Sensas, Lorpio…záleží na každém z vás, kolik za gumu chcete investovat, v jaké kvalitě, a jaké množství si chcete koupit.

Takže předpokládám, že máme dvě důležité věci, koupené červy a lepidlo arabskou gumu. Každý z mých kamarádů má svůj styl lepení a nedá na něj dopustit a existuje mnoho postupů. My si řekneme ten můj, protože pro začátečníka je podle mě nejjednodušší.

Jako první po vysypání červů do kýble,( misky, lavóru, vaničky..)je musíme nechat rozdýchat, odmastit a vyčistit. K tomuto účelu já používám už léta klasickou hrubou krupici (ale lze i strouhanku, trošku krmení, šrotu..), kterou vysypané červíky prosypu a nechám asi dvacet minut ležet. Červíci se jednak rozhýbou, jednak pokud ještě přijímají potravu, se nažerou krupice, vyčistí a odmastí, ale hlavně se do krupice nabalí veškeré výkaly, což je vlastně čpavek a toho se musíme zbavit. Takže za druhé jednoduše z červů sítkem vysejeme všechnu krupici a ostatní nečistoty a čisté červíky nasypeme na misku, kde je chceme lepit. Miska musí být naprosto suchá, jinak nám červíci začnou vylézat. Pro lepení neděláme moc silnou vrstvu, na začátek stačí maximálně jeden až jeden a půl centimetru. Za třetí prosypeme červíky lepidlem guma arabica a můžeme je suchou rukou promíchat, nebo je prohodit jako když mícháme cibulku. Necháme je asi dvě až tři minutky, aby na sebe nabalili co nejvíce lepidla, a za čtvrté je lehce  zastříkneme zvlhčovačem. Opět je můžeme lehce promíchat a necháme asi pět minut působit lepidlo. Pokud jsme pracovali správně, vznikla nám hmota, kterou si rukou trháme, aniž by nám na rukách zůstávalo lepidlo. Pokud se nám udělá“ blemcák“, to znamená vše se lepí na ruce a červi se nedaří slepit, a jsme „zapatlaní“ až za uši, je to špatně, použili jsme moc vody, můžeme to zachránit přisypáním troškou lepidla. Pokud se červíci nedaří slepit, použili jsme zase málo vody, ale vlhčíme velmi opatrně, jako když chceme jemně zamlžit kaktusy v hrozném pařáku.

Při vlastním lepení taky hodně záleží na počasí, ročním období a teplotě. Velmi nepříznivé podmínky jsou například při deštích, mlze, sněhu, ale i při rose. Pokud se vám nepodaří slepit červíky hned napoprvé, nezoufejte. To se stalo každému a já se to učil asi půl roku a stálo mě to několik balení arabské gumy, ale výsledek stojí za to. Proto na začátku zkoušejte slepit jen menší množství červíků, a až si budete jisti, můžete lepit třeba dva litry najednou.

 

Pokud vám zůstane trošku slepených červů,  nikdy je nenechávejte do druhého dne, protože se za určitý čas zapaří, rozhýbou se a rozlezou se vám i s lepidlem všude. A to je potom mazec!

Držím všem palce

JO

 

14 thoughts on “Seriál JAK SE – lepí červíci

    1. Já to zatím neměl potřebu zkoušet, patentka je velmi choulostivá, asi by to nepřežila, navíc jí dokážu dostat do vody hlínou na patentky, a to jak kuličkou do praku, tak do krmítka.

  1. Ahoj Jirko :-), moc pěkný video. Těšim se na Mazec !!! Musim se někdy stavit na nové prodejně a pozdravit tě 😉 Filip.V

  2. Ahoj Jiříku červená ti slušela líp☺,uvidíme se o víkendu v Ratajích těším se .At to taby dobře šlape ☺Roman

  3. Hezky s humorem natočeno, málokdy vydržím až do konce, dobrá práce. Pane Ouředníček, nenatočil byste něco o krmení pro začátečníky, tolik značek a pytlíků, kdo se v tom má vyznat…..

  4. Pěkné videjko, hezký web, už jsem si vás uložil do oblíbených a těším se na další díly….

  5. Moc hezké video, nikdy jsem neměl u vody víc, jak deci červíků. Myslíte, že to má nějaký vliv na ryby? A když si ty červy koupím, kam s nima doma, maminka mi je asi do lednice nedovolí dát…

    1. Není nic jednoduššího, než si to vyzkoušet. Až si budeš příště nakupovat v rybařině pytlíky s krmením na víkend, místo tří kil si kup jen dvě kila a na začátek ti stačí půl litru červů, což je finančně nastejno a pro začátek je jen přidávej nelepené do krmítka. Myslím, že rozdíl poznáš okamžitě. A že ti maminka nedovolí dávat červíky do lednice – nediv se, když jsem byl malej, mě to taky nedovolila a tak jsem je tam prostě propašoval a dělal jsem to tak dlouho, až to máma brala jako samozřejmost. Pro začátek je dobře zavři a dej pro jistotu do nějakého pytlíku a schovej někde dole třeba v zelenině a uvidíš. Držím ti palce.

  6. Paráda! Já jsem dycynky tak zablemcanej až za ušima. Už vím, co jsem dělal špatně, moc dík. Jenom skromný dotaz. budete točit i díl s lepením kamínků? Já potřebuju červy střílet prakem a robíjej se ve vzduchu.

    1. Ano, budeme natáčet celkem 101 dílů samozřejmě i lepení červíků s kamínky, několik dílů se právě stříhá a připravuje, něco se snad ještě povede natočit letos. Publikovány budou postupně. Děkujeme za komentář Jetty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..