Bezuzlovka

Bezuzlovka – bezuzlové vázání,

Tento vynikající, a ne všem moc dobře známý pomocník má spoustu „slengových“ názvů – bezuzlovka, bezuzlové vázání, sponka, svorka, spona, drátek, přípravek, klip, …,ale jako takový je velmi nedoceněný. Je to vlastně kousek ohnutého drátku v několika velikostech, od různých výrobců. Díky němuž můžeme spojit například vlasec s vlascem, šňůru s vlascem, vlasec s lankem, šňůru s woblerem a podobně a to bezuzlově (odtud je i název). Aniž bychom snížili nosnost vlasce či šňůry a pokud použijeme například dvanáctku vlasec s nosností 1,6 kg, bude mít i na konci 1,6 kg, oproti klasickému uzlu, který sníží nosnost až o 20 – 40%. Díky tomu klip pro bezuzlové vázání využívají nejvíce vláčkaři, kdy jim tento zázračný kousek drátku zachrání nejednoho woblera a je veliká škoda, že mnozí vůbec nevědí, že něco takového vůbec existuje.

Vlastní montáž je naprosto jednoduchá,

kdy do očka navlékneme věc, kterou chceme spojit (obratlík, karabinku, lanko…), na konci vlasce(šńůry) uděláme očko a pět až osm krát omotáme a protáhneme smyčkou. A to je vše.

Bezuzlovka

Kromě toho, že jsme navázali bezuzlově, je tento spoj kdykoliv zpětně rozebiratelný, což je další veliká výhoda. Podle potřeby můžeme celý klip schovat do gumičky, smršťovačky, převleku, silikonové hadičky a podobně, ale nemusíme.

Právě pro svoji jednoduchost si tento klip oblíbili nejvíce přívlačáři,

ale nejenom oni. Tímto způsobem můžeme spojit kmenový vlasec s už hotovou feederovou montáží a dokonce znám i pár ligových závodníků, kteří bezuzlovku už léta používají. Dokonce se dá i na klip navléknout háček s očkem například při chytáná na mrtvou rybičku, nebo se dá navléknout i trojobratlík, obratlík, karabinku,krmítko.

 

 

Postup při montáži bezuzlovky:

1. Klip má na jedné straně ohnutý drátek směrem ven(podle výrobce, může být i dovnitř), kam navlékneme například karabinku

2. Detail, kde je karabinka s obratlíčkem

3. Obratlík je navléknutý na klipu

4. Detail navléknuté karabinky s obratlíkem

5. Do levé ruky si schovám navléknutou karabinku tak, aby mi koukal drátek ohnutý nahoru

6. Druhou rukou uchopím vlasec(nebo šňůru)

7. Ohnu konec vlasce (šňůry), čímž mi vznikne smyčka,

8. kterou navléknu na háček

9. A několikrát omotám kolem těla klipu

10. jeden omot vedle druhého

11. zhruba 5 – 8x podle průměru vlasce(šňůry)

12. a oba konce protáhnu koncem očka

13. případně zastřihnu začátek vlasce

2 thoughts on “Bezuzlovka

  1. Pěkná nástraha. Já teď na sezónu přemýšlím nad nákupem, ale přemýšlím jaké ideální barvy v tuto dobu volit. Jestli bílé nebo sité žluté atd.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..