Feederové montáže 6

Feederové montáže 6- Poloprůběžka ve smyčce.


poloprůběžka

Velmi úspěšná a přitom jednoduchá feederová montáž,

která se dá využít jak na stojácích, tak na pomalejších řekách. Její dvě největší přednosti jsou snadné navázání s použitím jednoho průjezdu (nebo nouzově vystačíme s obyčejným obratlíkem s karabinkou).

Tří uzlíků a případně jednoho obratlíčku,

který tam ani být nemusí, a druhá přednost je, že používáme kmenový vlasec. Takže nepotřebujeme k navázání vlastní feederové montáže shánět žádný jiný vlasec.

Obratlík tam je pro jednoduchou výměnu návazců,

aby jsme co nejvíce omezili kroucení návazců hlavně při chytání s červíky či kuklami a průjezd s karabinkou abychom si mohli kdykoliv vyměnit krmítko za jinou velikost, případně za zátěž.

Díky dvěma smyčkám, kdy jedna funguje právě pro rychlou výměnu návazce s háčkem a druhá v pořadí odtahuje spodní část montáže od krmítka a tím zabraňuje případné smotání s kmenovým vlascem. Celá feederová montáž funguje na jednoduchém principu.

Po nahození do vody a klesnutí ke dnu je krmítko(zátěž) sjetá do předu,

takže ryba po ochutnání naší nástrahy vůbec necítí žádný odpor a bere nástrahu velmi důvěřivě a jakmile kousek popojede,  nebo vezme nástrahu do tlamy, vlastně se sama okamžitě zasekává díky krmítku, které se zarazí ve smyčce. V tomto případě nesekáme, ale pouze rybu zdoláme, protože zásekem bychom mohli rybu vyříznout.

Otázka je délka smyčky, ale to funguje na každé vodě

jinak a chce to opravdu vyzkoušet. Jeden den vám bude stačit sedm centimetrů a budete tahat rybu za rybou, druhý den se dostanete na dvacet. Ale o tom přesně ta rybařina je, kdybychom vždycky na všechno přišli hned, vůbec by nás to nebavilo.

A co všechno potřebujeme?

Ostré nůžky, průjezd s karabinkou a obratlík. Dole do obratlíku(nebo do smyčky) provlékneme návazec s háčkem, délku volíme podle vody, hloubky a ryby, jaké chceme chytat. Montáž je o zkoušení a časem přijdeme na to, že opravdu všude funguje jiná délka.

A jdeme na to. Uchopíme náš kmenový vlasec,

a přehneme ho asi půl metru. Délku přehybu volíme podle smyčky, jakou chceme vytvořit. Pokud lovíme někde velmi opatrné ryby a chceme použít smyčku například třicet centimetrů, nebo máme nástrahu, kterou ryba velmi dlouho ochutnává, než k ní najde důvěru a uchopí jí do tlamy, necháme si samozřejmě delší fous.

Na konec vlasce navlékneme obratlík, ale nemusíme.

Ten jen zmenšuje možnost kroucení návazce, a pokud chytáme červíky, nebo kukly, obratlík doporučuji, protože tyto nástrahy dokáží pěkně smotat návazec a potrápit nás.

Uchopíme oba vlasce do ruky a utvoříme,

velmi jednoduše dvojitý chirurgický uzel. Tedy jednoduše oba konce protáhněte vytvořenou smyčkou a vše ještě jednou zopakujte. Koncová smyčka by měla být tak centimetr, ale pokud se vám podaří udělat větší nebo menší, nikdo vám hlavu neutrhne.

Tato smyčka slouží jen a výhradně ke spojení s návazcovým vlascem,

a proto se jí snažíme udělat co nejmenší, ať už s obratlíčkem, nebo bez něj. Před vlastní dotažením uzlíků nezapomeňte vlasec namočit, či naslinit, aby se takzvaně „nespálil“, ale klouznul.

Takže první smyčka se nám nějak povedla

a druhá by měla být zhruba dvojnásobek první. Tedy jestli se nám povedla první smyčka centimetr a půl, druhá je tedy logicky tři centimetry, ale opět zdůrazňuji, nikdo měřit nebude a prostě se to nějak povede.

Opět uděláme dvojitý chirurgický uzel

a nezapomeneme ho před dotažením naslinit. Tato druhá smyčka je velmi důležitá, plní funci jakéhosi „odtahovadla“ vlasce od krmítka a zajišťuje, aby se nám nesmotával kmenový a návazcový vlasec.

Na konec vlasce navlékneme průjezd odpovídající krmítku(nebo nouzově obratlík s karabinkou), abychom mohli kdykoliv v průběhu chytání krmítko měnit. Průjezdy jsou mnohem šetrnější vůči vlascům, protože ty lepší mají teflonovou vložku, která při zátěži tolik vlasec neodírá, oproti kovovému obratlíčku.

Opět uvážeme dvojitý uzlík a smyčku volíme podle potřeby, například pro začátek vyzkoušejte klasických 10 cm. Opět nezapomeňte před dotažením uzlíku vlasec naslinit.

Máme navázáno a přebytečný vlasec nůžkami odstřihneme, necháme zhruba 5mm konec. Vyzkoušíme si, jestli nám smyčka drží a jestli průjezd nikde nedrhne, nebo jestli jsme opravdu pečlivě všechny smyčky dobře dotáhly.

Vlastní montáž je záležitost opravdu jen několika minut a je zbytečné přijít o krmítko, případně po záběru i o rybu. Raději vše znovu pečlivěji dotáhneme, nebo znovu převážeme.

Do karabinky jednoduše zacvakneme krmítko nebo zátěž. Uchopením za kmenový vlasec se jednoduše přesvědčíme, že smyčky fungují a opravdu se vlasec odtahuje od krmítka a tím zamezuje jejich vzájemné smotávání. Pokud je vše v pořádku, spodním obratlíčkem protáhneme návazcový vlasec s háčkem a můžeme nahodit. Délku návazce opět musíme sami vyzkoušet, na každé vodě to bude jiné. Fungovat bude dvacet centimetrů a podruhé  padesát. Tak držím palce.

19

 

 

 

 

3 thoughts on “Feederové montáže 6

  1. Dost dobrá a jednoduchá vychytávka, vyzkoušel jsem a funguje, ale hlavně nemotá se. Děkuji, vaše stránky jsem objevil náhodou a moc se mi líbí. Na webu toho moc není a když, tak jeden kopíruje druhého a nebo je to to samé. Hned jsem si vás přidal do oblíbených.
    Ráďa68

  2. Dobrý den
    pane Ouředníčku, dají se u vás koupit ty karabinky s těma korálkama? Já je nemůžu nikde sehnat. A kolik to stojí?Bydlím dosti daleko od Prahy, tak abych nejel zbytečně.
    Moc děkuji
    Marek Kruntorád

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..