Seriál JAK SE – se váže olověnka – Kaprové montáže

Šňůra s olověným jádrem (Lead Core)

Než si ukážeme vlastní montáž a jak na to, něco málo a velmi stručně si o olověnce řekneme.

Je to vlastně velmi kvalitní návazcová šňůrka s olověným jádrem, která spojí vlastní návazec se šokovou šňůrou nebo kmenovým vlascem. Pokud ještě trošku rozvinu předchozí větu, tak bude znít asi takto: olověnka je dutá pletená návazcová šňůrka, splétána z několika nejkvalitnějších vláken, která jsou vyplněna olověným drátkem. Má velkou hmotnost na centimetr čtvereční, a tím se dokáže dokonale položit a kopírovat dno, čímž zajistí její nenápadnost, zvláště na velmi prochytávaných lokalitách. Další její vlastnost je vynikající oděruvzdornost, takže se používá ve velmi náročných podmínkách a jako poslední se využívá i v montážích proti zamotání. Navazuje se bezuzlově, a tím její nosnost není snížena. Prodává se namotaná na špulkách v návinech 5m – 20m v několika barevných úpravách od kamufláže, přes zelenou, hnědou až po pískovou úpravu a v nosnostech od 15 lbs až po 45lbs. Dá se koupit už i hotová a připravená k použití, ale bohužel její nevýhoda je trošku vyšší cena. Určitě se vyplatí koupit si například desetimetrové balení a udělat si délky podle potřeby. Nejčastěji používáme délky od 80cm do 150cm, na trhu je spoustu výrobců v různých cenových kategoriích.

Co všechno potřebujeme: špulku s vybranou olověnkou (barvu volíme podle ročního období a dna, zátěž podle váhy ryby, na jakou cílíme), závěsku (lead clip) a převlek (tail rubbers), rychlovýměnný obratlík (quick change), tenkou jehlu na olověné šňůrky, nůžky.

Postup je velmi jednoduchý, jen musíme zvolit správnou jehlu, zpravidla se prodává spolu s olověnkou, nebo vám jí prodejce rovnou nabídne.

1. Co všechno potřebujeme – špulku s olověnkou, ostré nůžky, jehlu na olověnku, závěsku na olovo s převlekem, rychlovýměnný obratlík.

2. Vybereme si olověnou šňůrku a vybíráme zpravidla podle dna, kde chceme chytat. Na správně zvolené barvě hodně záleží, protože nám olověnka pomůže zamaskovat, nebo co nejméně zviditelnit celou montáž a tím dokážeme přelstít i velmi opatrné kapry.

3. Ze šňůrky shrneme asi 10 cm opletu a obnažíme olověné jádro, které ostrými nůžkami odstřihneme.

4. olovéný drátek vyhodíme.

5. Jehlou na olověnku opatrně napíchneme oplet těsně za koncem olověného jádra,

6. a jehlu vedeme středem dutiny směrem ven,

7. a zhruba po 4cm propíchneme dutinu a jehlou vyjedeme ven

8. připravíme si rychlovýměnný obratlík,

9. který navlékneme na volný konec

10. Háčkem jehly napíchneme a zahákneme svlečený konec olověnky a zajistíme záklopku jehly

11. Opatrně a pomalu vtáhneme jehlu zpátky k sobě, až vyjedeme ven i s oholeným koncem opletu

12. Očko obratlíku navlékneme na jehlu nebo utahovač uzlů a jehlou vyjedeme úplně ven, až obratlík dotáhneme na krev

13. naměříme si potřebnou délku, ostřihneme od špulky a na opačný konec navlékneme napřed závěs na olovo, aby sedl do obratlíku,

14. a za ním i převlek

15. Ze závěsu odstřihneme kolíček únikové montáže

16. Na opačném (volném) konci olověné šňůry upravíme stejným postupem i druhý konec

17. Opět jsme odstřihli olověný drátek, jehlu vpíchneme do dutiny těsně za koncem olověnky

18. ale tentokrát zakončíme pouze smyčkou

19. kterou opět utáhneme přes jehlu nebo utahovač uzlů až na krev

20. očko sundáme z jehly

21. Hotová a připravená montáž

22. Tímto způsobem si můžeme připravit olověnky do zásoby podle potřeby

 

TIP: pokud si budete vázat olověnky do zásoby, určitě se vyplatí je před uložením do zatahovacích pytlíčků popsat s délkou a zátěží. Já jsem to vyřešil celkem jednoduše, používám sice olověnky od několika výrobců, v různých barevných variacích, ale vážu všechny 1 metr se zátěží 45lbs.

 

3 thoughts on “Seriál JAK SE – se váže olověnka – Kaprové montáže

  1. Strašné mi to nešlo ale díky tobě uš vím ják to přesně vipad a viš kam to strčit dobře udělaný ják pro děti jeduduch a to diky tobě moc sem to pochopil strašně díky ( Jiri ) Petrů zdar

  2. velmi precizně nafoceno, moc mi to pomohlo, děkuji. Jen dotaz: zvolil jsem olověnku od výrobce taska, ale nedaří se mi mojí jehlu protáhnout, určitě asi bude k tomuto účelu specielní jehla, nebo sem jen nešikovný?

    1. Je to tak, k navazování se používají mnohem tenší jehly, než kterým klasicky propichujete boilie a na trhu jich je dostatek. Pokud jste si oblíbil firmu Taska, koupíte od nich jehlu jednotlivě(zelená), nebo v setu, (pevná jehla se zavíracím zámkem (červená) – zesílená jehla pro tvrdé nástrahy (modrá) – tenká jehla se zavíracím zámkem pro malé měkké nástrahy,nebo hadičky (oranžová) – dlouhá jehla se zavíracím zámkem pro tvorbu stringrů, korálků a práci s PVA (žlutá) – ultra tenká jehla se zavíracím zámkem pro práci s olověnou šňůrkou (zelená) .

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..