Ochrana před komáry a klíšťaty

Jak se ochránit před komáry a klíšťaty, tak aby to nebylo anti rybí?

Občas při rozhovorech narazím na téma komáři a klíšťata u vody. Je pravdou, že standardní prostředky, které jsou k dispozici založené na čistě chemické bázi nejsou pro rybáře příliš vhodné.

Jejich aplikace, na ruce je doslova „anti rybí“.  Jelikož ruce potřebujete jako nástroj jak pro nástrahy tak i návnady. Je mnohem lepší používat čistě přírodní produkty, které nemají na vaší sportovní rybolovnou aktivitu žádný vliv. Některé z nich nejenom že odpudí komáry, nebo klíšťata, mají i velký pozitivní vliv na pokožku.

Mezi nejúčinnější přírodní látky patří například hřebíček s fenyklem.

 Sice budete vonět jako štrúdl, nebo svařák. Ale budete mít klid od komárů a klíšťat, a nebude to na 100% anti rybí.


Přikládám recept:

20 g hřebíčku – rozdrťte nebo umelte (stačí na hrubo) – vložte malého kastrůlku.

Přidejte cca 1,5 dcl olivového oleje, směs ohřejte ve vodní lázni k bod varu a pak ji ihned stáhněte.

Nechte cca 10 dní řádně vylouhovat a přeceďte. Hotový olej potom stačí pouze přelít do malého postřikovače.

Pro zesílení účinku můžete přidat fenykl a skořici.


Aplikace:

Důležité partie jsou obuv, kalhoty od kolen dolů. V letních měsících pokud nosíte kraťasy a tílko, klidně se s tím natřete úplně celý. Ale zapomeňte na krk uši a obličej.

Pokud se ptáte zdali to má nějaké negativní účinky pro lidský organismus odpověď zní nemá. Naopak, hřebíček je doslova zázrak. Lze ho využít při silném kašli, zažívacích obtížích a rovněž pro léčbu kožních onemocnění, či akné. Hřebíček obsahuje spoustu cenných látek, antioxidantů a má silné protizánětlivé a antibakteriální účinky. Také zpomaluje stárnutí pleti a pomáhá při bolestech zubů nebo dásní.

Takže vám pomůže nejenom s otravným hmyzem, ale i se spoustou jiných věcí a zároveň uděláte i něco pozitivního pro sebe.  

A ještě malá rada na závěr: Fenykl jako koření dejte do plátěných pytlíků, a můžete vložit i do saků s pruty batohy a všeobecně rybářskou výbavou, kterou máte na rybách standardně kolem sebe. Zabráníte tak situaci, kdybyste si například klíšťata dovezli až domů. Samozřejmě stačí také vzít rozprašovač s vaším podomácku vyrobeným repelentem a použít ho na vaši rybářskou výbavu.

Málem bych zapomněl, dnešek je mezinárodním den rybářů, gratulace pro vás všechny.

Tak to je asi vše a zase někdy, u vody? na rybách?  ahoj.