Seriál JAK SE – chytá na patentky I. Živé nástrahy

Tak jako červíci nebo žížaly patří patentky do živých nástrah.

Správně se jedná o čeleď hmyzího řádu nazývané dvoukřídlí. Jsou podobní komárům, ale oproti nim nesají krev, ale živí se převážně na rostlinách. Najdeme je skoro všude na celé zeměkouli v mnoha druzích. Žijí maximálně jeden rok, dospělí jedinec naklade vajíčka, (potom většinou zahyne), vajíčko se přemění na larvy zvané patentka (v tomto stadiu je rybáři, hlavně závodní plavačkáři a feederaři znají, a chytají na ně), některé se zavrtají do dna, některé volně plavou vodním sloupcem, potom se z larvy stane pupa, která se ze dna dostane pomocí vzduchové bubliny k hladině a následně se vylíhne pakomár. Celý tento cyklus probíhá na různých vodách podle druhu, počasí, teploty vody po celý rok, a tak jsou pro ryby naprosto přirozenou nástrahou.

Larva pakomára (patentka) má hlavičku a článkovité tělo, hodně podobné malé žížalce. Barva může být podle druhu různá od zelené, šedé, černé, až po rubínově červenou a velikost od půl centimetru až po čtyři centimetry. Je to vynikající nástraha téměř na všechny druhy ryb a kolikrát když selžou všechny ostatní možnosti od barvených červíků, pinek, kukel, hnojek a podobně, i jediná nástraha, kterou ryby jsou ochotni přijímat. Kromě bílé ryby jako jsou plotice, skaláci, cejni, podoustve a podobně si na nich velmi rádi smlsnou i kapříci, a proto je do svého „repertoáru“ zařazují i kapraři.

 

Malými patentkami se vnadí, přidávají se do krmení, hlíny či do boilisu, na velké se chytá. Nejjednodušší je koupit si je v rybářských potřebách nebo v akvaristice, (dováží se z Polska nebo Ukrajiny), ale jsou velmi choulostivé na uchovávání. V akvaristice se dají koupit i mražené, ale pro rybáře to nemá žádný význam. Jedna z možností je mít patentky v malé vrstvě ve vlhkých novinách, ve sklepě při teplotě 5 – 10°C, každý den je minimálně dvakrát zkontrolovat, vyměnit jim noviny, ale stejně je udržíte maximálně týden. Velké patentky můžete dát do nádoby s vodou, kterou musíte minimálně 5x denně měnit, patentky položit na sítko, zdravé prolezou, mrtvé musíte odstranit. Ještě jsem viděl jednu možnost, dát malou patentku do punčocháčů, zavázat a ponořit je do vody. Viděl jsem tento způsob na MS v Belgii, ale osobně jsem to nevyzkoušel.

Při chytání na patentky se používají velmi tenké háčky, často červené (ale není podmínkou). Patentka se píchá těsně za hlavičkou a každý nához musíme kontrolovat, protože většinou při záběru je ryba „vycucne“ a nám na háčku zbyde jen šlupička. Dají se kombinovat i s jinými nástrahami, jako jsou pinky, červíci, kukly, žížalky, ale i třeba kukuřice nebo pařená houstička.

TIP: nikdy je nedávejte do lednice spolu s červama, protože jakmile patentka ucítí čpavek od červů, okamžitě hyne.

One thought on “Seriál JAK SE – chytá na patentky I. Živé nástrahy

  1. Moc pěkné a poučné videjko, já proč mi ty paťáry v lednici vždycky zdechnou. Mrchy, jasně že jsem je dal k červotočům…A pěkný candoš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..