Rybaření JAK SE chytá na pelety

Návazec na pelety

Rybaření – JAK SE – chytá na pelety

Asi by se slušelo nejdříve si říci něco o peletách. Co to vlastně je ta peleta? A jaký je rozdíl mezi peletou a boilisem, i když dneska si hlavně řekneme něco o nastražení pelety a to hned několika způsoby.

Hlavní rozdíl mezi peletami a boilisovými kuličkami je způsob výroby,

úplně jednoduše řečeno boilie se vaří a pelety jsou vyráběny pomocí lisu, kde se pod tlakem lisují válečky krmných směsí převážně z namletých obilnin, pártiklů, ptačích zobů, rybích mouček a podobně. Rozdělují se na krmné a chytací. Pelety určené na háček mají v sobě dirku. Další dělení je podle doby rozpadu a to ovlivňuje hlavně teplota vody, proud, aktivita ryb a složení směsí. Vyrábějí se od velikosti 2 – 3mm do PVA sáčků až po neskutečně velké čtyřicítky na sumce, kapry, jesetery, amury a podobné ryby.

Na trhu jsou v prodeji všechny možné i nemožné příchutě,

od nejsladších až po slané, masové, kořeněné, různě barvené a s dobou rozpadu i dvacet hodin. Pelatami můžeme parádně zakrmit v námi zvoleném místě a tím dokážeme ryby přilákat a udržet je na tomto místě, nebo velkými peletami, či různými příchutěmi vyselektovat záběry od malých ryb.

První a základní montáž na nastražení pelet je klasický podvaz,

který používá drtivá většina všech kaprařů, jen místo boilisové kuličky se na podvaz nastraží peleta, která se na konci zarazí zarážkou, většinou s širšími packami, aby při rozpadání pelety co nejdéle držela. Háček se používá podle velikosti pelety.

Další z možností nastražení pelety je silikonový kroužek.

Jeho výhoda spočívá v tom, že nemusíme měnit montáž, ani měnit háček s lopatkou za háček s očkem. Jednoduše navlékneme peletu na kroužek a propíchnutím předvrtané dirky ji připevníme na háček, který jsme dosud používali. Kroužky se prodávají v několika velikostech a nastražení je otázkou pár vteřin. Výhoda je, že kroužek používáme tak dlouho, dokud neutrhneme háček či montáž. Na trhu je spousta výrobců těchto kroužků v několika velikostech, bohužel některé praskají, některé trouchnivějí a tak si časem každý najde toho „správného“ výrobce.

Video sekvence (stačí kliknout na stanovený čas a začne se přehrávat od dané sekvence):

00:00  Úvod k videu o peletách 
00:40  O peletách všeobecně
02:43  Způsoby navazování pelet
05:47  1 peleta s podvazem
09:56  2 silikonové očko a kleště
11:29  3 silikonové tyčky podvazem
13:18  4 silikonové očko na ramínko
14:09  5 nekonečná zarážka
19:27 Závěr

 

V Anglii posunuli nastražení pelety na kroužku

a jeden level výš. Vymysleli, že ke kroužku vede tenká silikonová bužírka, výrobně přitavená ke kroužku, kterou prostrčíme vlasec a celý kroužek tím zasuneme na ramínko háčku. Výhoda je, že peleta je úplně mimo háček, který je celý volný a zásek je skoro téměř vždy na začátku tlamy ryby. Nevýhoda je trošku složitější montáž, kdy musíme nejprve provléknout silikonovou bužírkou vlasec a teprve potom navážeme háček, a zasuneme kroužek do ramínka háčku. A zatím jsem měl verzi pro feederaře, takže prostrčím maximálně dvacítku vlasec, silnější nemám šanci, ale určitě to doporučuji vyzkoušet.

Obdoba silikonového kroužku je silikonové ramínko- adapter,

které je zakončeno zesíleným dorazem, sloužícím jako zarážka pelety.  Vyrábějí se v několika délkách podle velikosti pelet ( nebo boilie) a opět vůbec nemusíme měnit háček, ale pouze přes prošívací jehlu navlékneme peletu(y) nebo boilie, nasuneme na ramínko a stávajícím háčkem propíchneme předvrtanou dirku a máme nastraženo. Silikonový adapter používáme tak dlouho, dokud neutrhneme háček nebo montáž.

Poslední montáž s peletou je takzvaná „nekonečná“ zarážka.

Prakticky jde o kousek plastového výlisku – adapteru s dirkou, v různých barvách a velikostech,  který zajišťuje peletu místo klasické zarážky. Veliká výhoda spočívá v tom, že nemusíme měnit koncovou zarážku při každém rozpadnutí pelety a znovu přehození, pouze specielní jehlou navlékneme zarážku a prostrčíme dirkou v peletě na háček. Montáže je téměř totožná jako klasický podvaz, jen místo smyčky přivážeme nekonečnou zarážku, provlékneme kousek stoperu, navážeme háček a hotovo. Montáž naměříme podle potřeby, navlékneme převlek a zakončíme klasickou smyčkou.

Ještě jedna rada na závěr:

někdy se vyrábějí pelety, které mají strašně slabou předvrtanou dirku a protáhnutím na jehlu se rozlomí. Proto doporučuji peletky protáhnout vrtáčkem a je po starostech. A nebojte se experimentovat s příchutěmi a vůněmi,  klidně můžete nastraženou peletku různě barvit a namáčet do dipů, boostrů, posilovačů a podobně a uvidíte, jak se vám to rozchytá.

Pokud potřebujete poradit, nebo vám něco není jasné, na stránkách je na nás email a telefon, nebojte se ozvat, rádi vám odpovíme.

Držíme palce…


Navazování pelet – Peleta s podvazem


Navazování pelet – Silikonové očko a kleště


Navazování pelet – Silikonové tyčky podvazem


Navazování pelet – silikonové očko na ramínko háčku


Navazování pelet – nekonečná zarážka


 

2 thoughts on “Rybaření JAK SE chytá na pelety

  1. Pánové, musím vám dát palec nahoru! Oproti „blonďákovým“ videům, kde to určitě točíte s nesrovnatelnými kamerami s minimálními náklady proti jeho profi vybavení, o finční stránce nemluvě, jste o několik levlů výš! Hlavně vaše videa jsou určená dětem a kroužkům, a já to zhltnul celé, a to už zdaleka dítě nejsem. Jen tak dál!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..