Seriál JAK SE míchá hlína úvod

 

Není hlína jako hlína a potřebuju jí vůbec?

Co je to vlastně hlína? Z geologického hlediska je to zemina, který se skládá z částic různé velikosti a obsahuje v různých procentech prach, jíl a písek. Ovšem pro rybáře je to vynikající komponent, mnohými opomíjen, a mezi rybáři velmi málo používán, kromě závodníků, kteří velmi dobře vědí proč.

Na co je taková hlína pro rybáře vlastně dobrá?

Hlína má mnoho využití, například při výrobě krmících směsí. Jednak jí můžeme použít jako nosič, rozředí příliš silné krmení, přinutí ryby hledat a „vyzobávat“ a nepřesytí je, kouří a dělá mrak, láká ryby, obarví krmení, dokáže dostat malé částečky nebo živou nástrahu daleko, uchová patentky, které vysypané do krmení za chvilku hynou, funguje jako posilovač, slepí a utáhne krmení, dokážeme si načasovat rozpad krmení a několika vrstvami obalenou kouli co nejvíce oddálit rozpad koulí.

A hlavně ve srovnání ceny s kvalitním krmením je levná, protože kilo těch nejlepších krmení stojí čtyřikrát víc, než kilo hlíny.

Já bych rozdělil hlínu na tři složky:

  • velmi těžká jílová na základ, utažení krmení, a dostání živé, nebo malých nástrah, jako je konopí, obilniny, řepka, a podobně, na krmené místo,
  • obarvovačka, které rozdělí, naředí a obarví krmení a
  • kouřivka, která dělá mrak, (zákal), láká ryby a smíchaná například s posilovačem plní funkci pachové stopy.

Dá se použít jakákoliv hlína například tím, že si ji někde nakopu?

Dneska už není problém hlínu koupit v rybářských potřebách a seženete jí tam, kde prodávají krmení, a v nabídce ji mají už skoro všichni nejznámější výrobci(prodejci) krmení pro ryby, jako jsou například SENSAS, MVDE, TUBERTINI, LORPIO, TRAPER, MILO, TRABUCCO, COLMIC, TIMÁR….a mnoho dalších. Většinou se prodává ve dvoukilovém nebo tříkilovém balení v několika barvách. Od černé, hnědé, žluté nebo přírodní, a určené buď na jezera (stojaté vody), nebo řeky (proudné vody).

Výhoda při zakoupení hlíny od nějakého renovovaného prodejce je, že stoprocentně víte, že není nijak chemicky znehodnocena. Koupíte si na určitou vodu tu správnou hlínu a nemusíte si ji nikde kopat.

U nás v Česku se dá sehnat taky dobrá hlína, většinou tam, kde je nějaké „kaolinoviště“, nebo podobné naleziště hlíny pro pálení cihel, džbánků, hrnců a podobně. Ze své praxe mohu potvrdit, že když jsem ještě chytával ligu v plavané, jezdili jsme s mým kamarádem Víťou těžit hlínu na jedno místečko pod Karlštejnem.

Asi nejznámější hlína od nás je z okolí Pardubic,

kterou s velkým úspěchem používají bratři Konopáskové, ale takových míst je u nás víc. Rozhodně není dobré nakopat si hlínu z pole, louky a podobných lokalit, protože může být  hnojena, chemicky ošetřena, nebo práškována a tím si můžete celé krmení „zazdít“. Když už chcete hlínu na poslední chvilku, volte místo ze břehu, a klidně třeba nějaký krtinec, protože se říká, že se „krteček do svého hnízdečka nikdy „nepočůrá“

Ovšem musíte jí protáhnout sítem

a zbavit všech travin, klacíků, kamínků a podobně. K zatížené krmení se dají použít i například kamínky, které s úspěchem používají plavačkáři do zakrmovacích koulí, ale o tom jindy.

Je velký rozdíl mezi tím, jakou hlínu

a jak si ji namíchá do krmení „plavačkář“ a například „fídrař„. Hodně záleží, na jakou vodu, stojatou, proudnou, hlubokou, mělkou, jak je zarybněna, jaké je složení rybí obsádky a podobně, a k čemu ji chci použít. Těžká jílovka ve „fídrovém“ krmítku na stojce je asi něco jako lehká „kalička“ na prudkou, hlubokou vodu od plavačkáře. Obě by neplnili svoji funkci, fídraři by se nevysypalo krmení z krmítka. Plavačkář by zakrmil a poslal ryby desátému rybáři pod sebou.

V DALŠÍCH DÍLECH UVIDÍTE Jak se míchá hlína na: 

  1. řeku – plavačka i feeder
  2. stojku – plačka i feeder
  3.  na živé nástrahy, do krmení- krmítka a koule
  4. hloubku, utahování, a rozpad koulí

 

Ve videu jsme si ukázali, jak se míchá hlína na proudnou vodu, na stojku, do krmítek, na patentky a do krmení. Zopakoval tři základní věci, které je nutno dodržet.

1. hlína nesaje vodu, a tak při míchání a vlhčení velmi opatrně, jakmile převlhčíte, máte bláto a s tím se už nedá nic dělat. Raději vyhodit a začít znova.

2. Jiná hlína se používá na stojky (lehká, kouřivá, málo lepivá) a jiná na řeky (velmi lepivá, kaolín).

3. Jinak si připraví hlínu plavačkář na střílení prakem. Nebo naházení rukou, a jinak feederař do krmítek, a pozor při nasypání hlíny do vlhkého krmení.

Základ pro feederaře:

Pokud máte namíchané krmení a chytáte na stojatých vodách, vyplatí se mít připravenou hlínu zvlášť například v misce. Na základ pošlete do krmeného místa pár krmítek s krmením. Dále, dvě, až tři krmítka s čistou hlínou, aby přikryla krmení a přinutili ryby hledat a vyzobávat a nakonec dvě až tři krmítka s živou nástrahou. Jako poslední plesknout o hladinu větší krmítko s kouřovou hlínou a troškou červíků, aby jste vytvořili zákalový mrak.

V případě vnadění patentkami, opatrně mačkat do krmítka, jinak zahynou. Při vlastním chytání točte krmítka například tři – čtyři s krmením, střídat s jedním jen s čistou hlínou, aby se ryby nepřesytily. Připravenou, navlhčenou hlínu nenechávejte na sluníčku, jinak vyschne a změní vám konzistenci, případně jí lehonce rozprašovačem dovlhčete.

Základy pro plavačku:

S hlínou se dá různě „kouzlit“, například dokážete obalit připravenou kouli „jílovkou“ a tím zpozdíte její rozpad. Také můžete udělat kouli jen z lepivé hlíny s posilovačem. Taktéž se dá s lepivou hlínou střelit pártikl, nebo cokoliv jiného do krmeného místa. Patentka v té správně hlíně při dobrých podmínkách a teplotě vydrží i dva až tři dny. Zatímco krmení ji za chvilku zabije, ale do hlíny můžeme nastříhat i kukly, žížalky, rousnice a podobně.

Pokud chceme s hlínou začít experimentovat, vyplatí se si to párkrát vyzkoušet. Ne všechny hlíny se k sobě hodí, taktéž ne všechny hlíny se hodí na živou nástrahu, nebo na určité vody.

 


Ložiska jílu

 

Mapa hlíny a kaolinoviště
Mapa hlíny

Průměr síta a očka

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..