Rybářský kroužek

Je tady prosinec, a tedy konec roku, uteklo to jako voda a jsme těsně před závěrečnými zkouškami. Na našem letošním posledním kroužku se přesvědčím, jak dávali děti pozor a co všechno si zapamatovaly, a protože mám kromě prvňáčků i druháky a třeťáky, kteří už umějí číst, otočím všechny plakáty s popiskem jednotlivých druhů ryb, zvířátek a kytiček, aby nikdo nebyl ve výhodě, a uvidíme. Ale nemám o ně strach, vím, že to umí a hlavně mají zájem a baví je to. V žádném případě nechci, aby se děti něco „biflovali“ a učili zpaměti, úplně mě stačí, když dávají pozor a vědí, kde se jednotlivé informace dají najít, což ostatně byl hlavní smysl mého snažení.  Odnesou si potvrzení o ukončeném školení pro získání jejich prvního státního lístku pro odbor Životního prostředí, kde jim rodiče státní rybářský lístek zakoupí. A naše MO ČRS Praha 8 – Kobylisy všem zařídí další administrativu, tedy stanou se řádnými členy ČRS a dostanou od nás legitimaci člena s vylepenou známkou pro rok 2017 a svoji první povolenku pro ÚSMP, a mají to všechno úplně zdarma.

Jestli to děti bude bavit i příští rok a rodiče nebudou nic namítat, budeme v kroužku někdy od půlky ledna pokračovat a zase v intervalu po čtrnácti dnech, pravděpodobně zase úterky,  kde se už budeme učit i jiné dovednosti, jako je navázání háčků, spojování vlasců, a podobně, a bude všechno směřovat hlavně k plavané, což si myslím je alfa i omega, protože ten, kdo nezažil ten parádní adrenalin, kdy sedíme u nahozeného splávku a netrpělivě sledujeme a očima hypnotizujeme pohupující se splávek ve vlnách, ten přišel o hodně. A jakmile se oteplí a bude nějak přijatelně, vyrazíme někam k vodě. Máme spoustu možností, kde to není daleko a dá se slušně zachytat. Můžeme na Berounku, Vltavu, Kyjský rybník, ale máme ještě spoustu času. Ale nezůstaneme jenom u plavačky, je tu mnoho dalších rybolovných způsobů, jako je položená s feederovými pruty, a s tím samozřejmě související spousta vědomostí od míchání krmení, přes různé druhy montáží až po zacházení a uchovávání živých nástrah, ale všechno záleží jen a jen na dětech. Musí je to bavit. Ale nezanedbáme ani přírodu a všechno kolem vody od kytiček, stromečků až po zvířátka….

Mám na příští rok pro děti i spoustu zajímavých novinek a překvápek, jako například ukázka závodní plavané se čtrnáctimetrovými děličkami, několik rozhovorů s mistry republiky, přednáška o Mistrovství světa ve feederu, a dál už nic raději nebudu prozrazovat, aby bylo taky nějaké opravdové překvápko.

Na našem posledním kroužku se byl podívat můj kamarád a můj dlouholetý parťák, který se mnou chytá závodně feeder a vzal si s sebou foťák a udělal pár momentek, tak se můžete na ty vaše budoucí rybáře podívat, jak se snaží.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..